HTML

Házfelújítás

Friss topikok

  • hzoltaan: Ez a ház Lengyelországban van. Kicsit más szabályok, és nem is beszélem a nyelvet ennyire jól. M... (2012.09.05. 09:34) Siedlec ház

Címkék

kocsibeálló

2013.07.29. 10:22 hzoltaan

Megjött a talpfa. Lett beálló.

Így van. Akartam egy kevésbé lejtős beállót, mert ami van, azon az volt az érzésem, hogy ha nem teszek egy téglát a gumi mögé, akkor beleáll a swift a ház sarkába éjjel. Mivel télen kocsival kell dolgozni menni, és mivel állófűtést is akarok, amihez villany kell, be kell állni a kocsival.

Szóval legyen egy aránylag sár- és dzsuva mentes beálló. 

Miből is.

Jött az ötlet asszony frontról: talpfa. 

Vettünk is 12 darab talpfát, amiből kiraktam 2db 5mx50centis sávot közöttük kb 85 centi kavicsossal. A rámpa eleje még az útal egy színtban, a vége meg kb 30 centival magasabban van. Csak a kavicsos földet raktam alá, ezért még nem túl stabil. De megvan. :) 

A végén a 30 centi emelés egy  külön móka: szerelőrámpa. Nem kell emelni a kocsit, vagy beszívott mellel alácsusszanni az első keresztvasnak. Kellemes olajcsere-állás. a jobb oldali egy kis lépcsőben folytatódik, 2 lépcső, és újabb 4m talpfa a házig.

Remek Kirby, Remek!

Szólj hozzá!

konyhabutor befejezve

2013.07.15. 12:10 hzoltaan

És lőn. Végre lemértem, múlt héten megrendeltem, és most összecsavaroztam a darabokat. 

Nem is kellet sokat szenvedni a betétellel. 

Hát, a képek nem túl jók... este lett mire befejeztem, a telefon meg ezt nem bírja.

Szólj hozzá!

nna ide sem írtam régóta...

2013.07.05. 12:48 hzoltaan

Közben azért volt mocorgás, bát bejött a jó idő és egyre több nem ház jellegű szociális tevékenység akad utamba ami hátráltatja a felújítást.

De ez gondolom természetes, én mindíg féligkész lakásokban laktam, ilyenekben nőttem fel. Álltalában addig volt pénz, amíg az alapfeltételek meglettek. Most épp pénz van, csak hajtóerő lett kevesebb. Illetve csak kicsi piszricsári melók vannak, amik ugyan elviszik az időt, de nem akkor hatalmas előrelépée, mint mondjuk egy beszerelt WC ülőke...

Szóval amire visszatudok emlékezni:

kertrendezés: ez egy folyamatos meló. kinőtt az elvetett fű, kialakult a törmelékkupacok helyén a "kert" a járda, a kuka helye, a kocsibeálló, ilyenek.

Lett járda, motorparkoló, és egyben lecsökkent a bontottégla kupac... LSD kép.

Lett fatároló. Ez jópofa. Maradt az ereszcsatorna építésből, meg a bejárati lépcső projectnr1-ból némi fa, amiből összekalapáltam egy fatárolót. Nem nagy, mert ügye, hova is tenném, de sejtésem szerint egy raklap brikett meg egy köbös fa elfér benne. Brikettet meg pont annyiért adnak télen is, mint nyáron, szóval, ha kifogy, rendelek. Tököm tárolja. A teteje ugyan olyan cserép lett, mint a háztetőn. Most jöttem csak rá, hogy milyen irgalmatlan súlya is lehet a tetőnek.... dachówka Plaszowka, 2-3 centi vastag, 40x25-ös cserép, ami egymaga jókora tömeg... hát még 150nm belőle...

köves járda: mi is legyen a sok kitermelt jópofa kővel....? Kiválogattam egy adag szép lapost és rekreációs aktivitás keretein belül néha néha lerakok belőle pár darabot. Már kb elér a kocsibejáróig...

levélláda: na ez külön öröm és büszkeség az én recirkulálós lelkemnek. Egy kis 110-es PVC, egy kis régi gázcső-hulladék, kis festék, és hopp, levélláda. Goska rápingálta, hogy Siedlec 44/A.

Siedlec 44/A. Ez megint új: Külön vagyunk. Külön is volt ez már egy ideje, de az eladó nem tudta, a felesége sírba vitte a titkot, hogy nyolcvanvalahányban beregisztráltatta a házfelünket, mint 44/A. 

Villany: Alakul, de nincs meg. Tauron (a szolgáltató) végre kitalálta, hogy bizonyos összegért hajlandóak nekünk behúzni egy külön kábelt. Remek. Ehhez levelet kellett nekik küldeni, amin rágódik a bürökrácia. Lassan már ideje lenne rájuk szólni, hogy mi a fasz van...

egy unalmas délutánon megigazítottam a pincebejárat falát és bevakoltam. Ez nem is olyan egyszerű meló... Épp tegnap húztam rá egy újabb pár milli vakolatot, próbálom simítani, de ez nem megy jól... Majd belejövök.

Ha már pincefal... bele lett építve egy doboz, abban egy időzítő, ami az IRRIGÁCIÓT vezérli. Értikérem??

I R R I G Á C I Ó

Ezt csak Peti barátom komoly rendszere után nevezem így, puszta hülyeségből. az van, hogy sok egyéb után végül is a ruszki búvár belement a cefrésbe, ahonnan felnyomja a WC-nek a vizet, és a csendes pumpa a pöce állandó lakója lett. Vettem egy un csepegtető csövet, amiből nem folyik, csak "izzadja" a vizet a nyomás miatt, ez ki van baszva az előkertbe a fűre, a pumpa meg az időzítőről kapja a delejt éjjel, hogy kinyomjon egy kis szentkirályit. Működik. Igaz, egy időzítő belehalt eddig, most csak úgy össze van drótozva egy másikkal, de majd csak találok egy rendes időzítőt ami bírja... 

Az előkertben is lett rekettyés. Nem Jack the Schrubber, hanem én ástam el. Vettünk bokrot, ami nyáron zöld, télen barna, és némi nyírás után afféle kerítést fog alkotni. Meglátjuk.

A házban: 

nem túl sok... a padló készen lett persze, lett egy-két új bútor is, meg jól belaktuk az egészet, apróságok meg lettek csinálva, befejezve, de mint rendesen, nincs idegzetem felcihülni, vödröt, anyagot, szerszámot egy 10 centis valami összekalapálásához, szóval ezért is lassú ez...

Ja, összeraktam a konyhabútort is... majdnem teljesen. :D  

Jöjjenek a képek: 

Szólj hozzá!

padló és ablakpárkány

2013.03.04. 12:21 hzoltaan

Kvázi kész van a padló előkészítése. Befoltoztam a fal hült helyén tátongó árkot némi betonnal, OSB-vel. 

Ez kb elvitte az egész hetet, és hétvégén meg az ablakpárkányokkal játszadoztam.

Mindkettő (2 ablak ügyebár) be lett vágva, purhabbal leragasztva a betonyra. Táncolni lehet rajtuk.

Szabad perceimben kiástam a beázó pöcegödör-tetőt és leszigeteltem, Ne a hólé telítse fel. :)

Kis edzés gyanánt be is lapátoltunk jó sok földet ezzel majdnem lapossá téve a kertet. 

még egy nekifutás és voilá, kész az előkert, már csak a bejáró betonykockái kellenek.

CSütörtökön egy téves elképzelésen alapulva, (miszerint pénteken jönnek és elviszik a nagy szemetet) előrecihültem egy komoly szemétkupacot. Régi linóleum, régi ablakok, kutyaketrec, minden efféle szar. 

Végül kiderült, hogy  enm viszik el, de sikerült rendelni egy csókát egy teherkocsival aki némi pénzért megszabadított a szartól. Gondolom ez volt a legkönnyebben keresett 350 zlotijuk, de én is örültem, mert végre nincs annyi szar a ház körül. :) Mindenki örül, jöhet a lasagna.

Szólj hozzá!

kész a fürdő

2013.02.25. 11:32 hzoltaan

Jó, perzse, túlzok... kell még pár apróság, mint szegélyek, meg pár mozaikcsempe a kád elé, de a lényeget tekintve készen vagyunk. :D 

Szombaton befejeztem a csempézést, még aznak Goska kifugázta, és amíg száradt a fuga, meg mosódott a csempe, addig én átalakítottam a konyhabútor egy elemét mosdószekrénykének. Naggyon baba lett. 

remekül illenek a színek, a formák (minden kocka) egymáshoz, határozottan büszke vagyok az egész cuccra. 

Ma meglesz a pár hiányzó cső is a mosdóhoz és lesz egy 100%-ban működő fürdő. 

Ja, a bojler is jó. :D 

Vasárnap java része elment azzal, hogy vendégvárás kereteiben takarítást rendeztünk, plusz én marhán dögrováson voltam pénteken (talán az egyetlen betegszabadságon töltött nap az elmúlt évtizedben, mikor nem dolgoztam valami fontosabb dolgon. :D :D ) és ezért a vasárnap sem volt az erőtől duzzadó 3-szoros normateljesítés napja. 

 Azért a konyhabútor felső szekrényei felkerültek  a falra, alattuk lett tapéta, meg egy régi ajtó szemöldökfája (gipszkartonból) kiegyenesítésre került (később leszabtam a bútorral, úgyhogy lehetett újragipszelni, festeni.)

Szólj hozzá!

csempézgetés, bojlerjavítás

2013.02.20. 12:45 hzoltaan

Épül a fürdő. Újra járok gyúrni, ezért kevesenn aktív idő marad a házzal. Felszereltük az összes új lámpát, le lettek véve a régiek és a lukak a plafonon begipszelve. Csak be kell fejezni a pasztával és lefesteni.

A hétvége hibajavítással telt. Először a WC tartály kapcsolója égett be, ráadául felakadt a pumpa uszója is, ezért csórikám gőzfürdőt akart csinálni a pincéből... a tartály alján maradt 5 centis vizet gőzölgette, mikor leugrottam egy csavarhúzóért... még, jó, hogy kellett, az a fránya csavarhúzó... A pumpa túlélte. Új kapcsoló került a rendszerbe, ez alkalommal sikerült egy 16 amperos állatot szereznem, és kapott a pumpa egy visszacsapó szelepet is, így 3.annyit kell mennie.

Szombatra meghümmedt a bojler is, úgy tűnik a termosztát dobta be az unalmast és leoldott a hőkapcsoló... egyenlőre még tesztelem.

Mosógépet is javítani kellett, de az nem a ház hibája... 

Szólj hozzá!

egy tartalmas hétvége

2013.02.11. 12:21 hzoltaan

Eljövé a szombat, és irány Silézia.

Volt egy jókora lista az elvégezendő dolgokról, többek között szerezni csempét meg lámpát... Van pár bolt ott, amit még az ott töltött évek és a felújítás alatt találtunk. Egy csempelerakat, ahol a gyártásból kifutott modellek uccsó négyzetmétereit adják oda röhelyes áron, illetve egy marha nagy "komis" ami afféle használtcucc lerakat, vesz-elad, behajtott holmikat értékesít. ez a bolt éppen rengeteg új holmit is árul, megintcsak kifutó gyártmányok utolsó darabjait, gyakran a béka segge alatti árakon. 

A csempeboltban szert tettünk 1.5 négyzetméter kiscsempére a kád oldalához a piaci ár kb egyötödéért.

A komisnál megvettük az összes lámpatestet...

... és Goska megállt az egyik kész konyhabútor előtt. (prezentációs darab, nyilván áron alul kapod meg, meg látod is, hogyan néz ki. AZT veszed meg amit látsz, nem azt, ami ugyanúgy néz ki.... :D )

Nézegeti, azt mondja, tök jó lenne ez a magasabb  része (kb ember magas 80 széles szekrényke) a fürdőbe. rámutatok a mosogató szekrénykére: - ez meg faja a mosogatónak, amot az meg az meg jó lesz a másik oldalra, a tetejével együtt. Goska fintorog: - szép de túl sötét a worktop, meg legyen már egybe (ott két kissebb darab volt egymás mellé tolva, külön tetővel) 

 - Ja, levesszük róla a sötét tetőt, kap a két szekrény egy közöset, ugyan azt, mint a mosogató (ami tető nélkül volt)  és a levett barna tetőből meg a megmaradt 1db felső szekrényból megcsináljuk a mosdó alatti szekrénykét a fürdőbe. Nézegetjük, nézegetjük, és valóban fasza ötlet. Nosza vegyük meg.

Ma már szállítják is. 

Ezután megnéztük a feltört garázsunkat Rudán, és mivel már meghírdettük (így értesültünk, hogy felfeszítették a tető sarkát) oda is rendeltünk egy vevőt. 

Amennyire tudtam visszakalapáltam a tetőt, de azért egy kis hegesztés meg persze új kátrányozás nem fog neki ártani. Megjött a vevő, mi adtunk neki egy jobb árat a tető miatt, a mosolygó vidám melósnadrágos férjeura, meg körbejárta a garázst, megnézegette itt ott, és megegyeztünk. Ment mint a karikacsapás. Mindenki boldog. Nekem sem kell odamenni többet mutogatni.  Remek, remek.

vasárnap: 

üvegajtó felszerelése. Remekül zár, jól néz ki, és szigetel. Hurrá. (ennek később komoly jelentősége lesz a nap folyamán)

a vett lámpatestek szerelgetése... kicsit kalapálni kellett az egyiken, mert az elvileg lógna, én meg a falon akarom, de az is meglett. Szép. 

Eztán elvonultunk kultúrestre (nem a cimborák által megismert kultúrest, csak afféle kiállítós teázós) és a kutya kizárt minket. Gondolom nem tetszett neki, hogy ilyen későn érünk haza.

Így alakult, hogy éjjel 11 és fél 12 között káromkodva brutálkodom szét a bejárati ajtó feletti ablakot. A keret nem úgy volt tervezve, hogy kintől szét legyen kapva, nem is adta magát egyszerűen. végül kijött a tábla kissebb sérüléssel... :/ A lukon behajolva sikerült elérni a belső zár gombját ami Bubuka olyan furmányosan eltekert egy jól irányzott csapással...

Milyen jó, hogy fent az üvegajtó... A hiányzó ablak helyén ugyanis elég nagy cúg jönne be a házba...

:P

Szólj hozzá!

épül ám, épül...

2013.02.07. 10:05 hzoltaan

Megjött az asszony és rögtön átrendezte az egész kéglit... 

Hirtelen lett festve a halóban, került szőnyeg a padlóra, Zolika meg ide-oda húzkodta a 3 tonnás szekrényt. 

Átszerveződött a konyha is, ideiglenesen az egyik szekrénybe került... a dobozok kiürültek, a padlásra lettek toloncolva.

Időközben beraktam a bejárati üvegajtó tokját, már csak az ajtót magát kell betenni, de nem akarok leburulni vele a teraszról, ezért ezzel megvárom a hétvégét, mikor ketten leszünk hozza.

Társaságban aládögleni az erkélyajtónak mégiscsak jobb...

Befejeztem tegnap a pince villamosítását is. Van neonfény, spotlámpa, konnektorok, sőt a pumpa vezérlése is be van kötve, csak a mikrokapcsoló nincs kiöntve gyantával és becsavarozva a rötyitartályba.

A Pumpa... oh, az a mennyei csendesség, ahogy kiszívja a többszáz liter szarlevet! Igazi kincs a berregő ruszki után! Szinte hangja sincs, így már nyugodtan erisztem ki a megtisztított szennyvizet.

Szóval: 

- Hálószoba kvázi kész, csak a szőnyeg szélezése hiányzik, meg a könyvespolc amihez a kovácsoltvas tartókat most bizniszelem a kovács úrral.

- Villamosság teljesen kész, csak a szolgáltató kellne, hogy adjon már új órát.

- Konhyabútor kell, meg a padlót helyrehozni a nappaliban (asszony kitalálta, hogy nem várunk tavaszig és nem betonozunk; megjavítjuk a fapadlót)

- No meg bútorok pár extra, főleg egy jóképű könyvespolc kellene... kb 6-7 doboz könyv vár kirakodásra.

Szólj hozzá!

fürdőpadló, apróságok

2013.01.28. 15:10 hzoltaan

Pár apróság lett készen, mint a fürdő hátsó fala, a padló, a fürdőkád eleje, legalábbis a fele.

Az elmúlt két hétvégén nem sok történt, múlt héten a szombati napot józanodással meg alvással töltöttem, vasárnap sociális életet éltem, most szombaton meg egy havernak segítettem festeni.

Napközben megint nincs kedvem sokat dolgozni, havat lapátolok, brikettet hordok, meg utálom a gondolatát annak, hogy kint dolgozzam. :D 

Egy kis villamosság lett kész a pincében, de a ragasztó alig köt a falon, napokig puha, semmi nem fogja be a poharakat a konnektoroknak.

A WC-tartály kapcsolóját is összeraktam, de asszonynál maradt a ragasztópisztoly amivel ki akarom önteni a csatlakozást. Vettem egy (remélhetőleg) zajtalan pumpát, vízszintkapcsolóval. Ez már nem fog olyan zaj csapni a suttyom pöceürítésnél, vagy a pincében a tartályban...

Szóval nem sok történt. 

Ja, de, befejeztem a beépített szegrínyt, meg tervezgetem a konyhaszekrényt enni.

Szólj hozzá!

Haladás, haladás...

2013.01.20. 15:11 hzoltaan

A szombati fejfájás legyőzése feletti örömömet egy kis csempézéssel ünnepeltem.

Felhánytam a falra azt a 14darab csempét ami a feredőző hátsó falának lefedését szolgálja. 

:P Szerintem még életemben nem csempéztem ilyen aprólékossággal, és valószínűleg eddigi burkoló pályafutásom egyik legszebb művét alakítottam ki a valaha girbe-gurba falon. Nagggyon baba lett.

Közben a padláson termeltem ki tüzifát, és bíráskodtam egy talált munkáskabát fölött. Mosógép vagy kályha.

Jópofa cucc, ezért mosógép lett az ítélet. 

Aa alagsorban is alkottam egy újabb polcot, amin a befőttesüvegek dideregnek nagy egyetértésben, alattuk egy doboz Jawa burkolat, tank, meg 4 nyárigumi. Annyi hely lett már a pincében, hogy rendesen el lehet férni, minden megtalálható, elérhető. 

Ugyan ez megvalósult fent is, ami egy szokatlan érzés... A hatalmas beépített szekrény jó része üres, pedig már csak a konyha lakik kartondobozokban... Mondom én, kissebb ház is elég!

Szólj hozzá!