HTML

Házfelújítás

Friss topikok

  • hzoltaan: Ez a ház Lengyelországban van. Kicsit más szabályok, és nem is beszélem a nyelvet ennyire jól. M... (2012.09.05. 09:34) Siedlec ház

Címkék

Cefréshordó meg a víztakarékosság.

2012.09.27. 14:26 hzoltaan

Aki ismer engem, az tudja, hogy... khm... spórolós vagyok...

Jelen esetben fura ugyan, de a termelt szennyvízzel kell spórolni, mert egyszerűen nincs se csatorna, se elég föld, ahová egy komoly derítőt le lehet tenni... 

A törvény szerint a tartály (nevezzük mán nevén a gyereket: Pöce) 2 méterre kell legyen a kerítéstől, és 5-re a háztól. (Persze a törvény ezt kb 20 sorban írja le izzasztó szókapcsolatokkal, de ez már nem az én elmebajom...)

 A mi telkünk esetében ez egy kb 2x 2.5-es kis sziget a ház előtt.

Problémak:  Ha be is szeretnék járni a kocsival, és nem akarok rámenni a műanyag pöcére, akkor már gondban vagyok, illetve hol máshol menne a gázcső, mint az én kis kiszemelt törvényileg engedélyezett pöcegödör-helyemen.

Szóval... kis föld, kis tartály, ami viszont hamar föltellik... szippantani ugyan lehet, de havonta kifizetni a szippantóst nem jó business.

Ekkor csapott belénk az ötlet (Kösz Karolina), hogy szerezzünk tisztítót ami elszivárogtatja a megpucolt vizet. Van benne baktérium, meg minden földi jó, és ha nem is 1000m-es szentkúti jön ki belőle, az már nem káros a természetre.

A tartály maga csak ideiglenesen tartja a "vizet" és egy speckó kút alján lukakkal, sóderrel elszivárogtatja. Így a rendszer csak kb 1-2 m3 egy rendes pöce 10-15m3-ével szemben. Elfér.

Igen ám, de jön a helyi (nem országos) szabályzás:

Itt tessék megfogni az asztal szélét, nekem napokba került feldolgozni:

- a tisztítóból kijött vizet, nem szabad elszivárogtatni, de folyóvízbe be lehet engedni.

  Ha nincs folyóvíz, akkor megoldás lehet, egy tartályban való tárolás és később szippantóskocsival ürítés. Persze ez a víz 95% tiszta, öntözhetek és kocsitmoshatok vele... He??!

- a tisztító, az nem derítő, ehhez csak epítési bejelentő kell, amit 30 nap alatt bírálnak el, noha geodéta kell hozzá, akinek 60 nap, mire elkészít egy térképet a telekről... (az eddig 90 ügye?) 

- a derítő, az építési engedély köteles, amire 65 nap elbírálás jár.

És itt jön be, kb 1 hét orrlógatás után, hogy mi jár a nem hivatalos pöcegödörért. 

a max büntetés természetesen az elbontás, de amennyiben az installáció (faház, garázs, metróalagút) nem veszélyes, környezetszennyző, büdös, vagy lila, akkor maradhat, csak büntit kell fizetni. max pénzbírság: 2000 zl. (140.000 huf)  ezt a keresetedhez igazítják. (Q7 tulajok, kérjék kölcsön a szomszéd Wartburgját...)

Tehát a lehetőségek:

- Tisztító legális:  geodéta, 1000zl, 60 nap, terveztetés, 200zl, 1 hét, engedély 30 nap,

- Pöce legális: geodéta, 1000zl, 60 nap, terveztetés tervezővel: 500zl, 1 hét, építési engedély 65 nap

-      ......       : büntetés, kb 1000-1500 Goska fizetése alapján. (Ha és amikor feljelent a szomszéd)

Ezt hagyjuk ennyiben. A lényeg az, hogy a rendszer kissebb, ha a belenegedett "víz" kissebb. Nézzük akkor mennyi vizet is eresztünk ki. Azt tudom, hogy ketten 3m3 vizet pacsáltunk el egy hónapban Rudivárosban. Ez már remek érték, álltalában 3m3-t számolnak fejenként. Ez kb ki is megy a csatornába... 

szóval , még egy 10m3-es tartály is csak 3 hónapig bírná... illetve kb 3m3 vizet kellene elöntöznöm, kocsitmosnom havonta. 

Úgyhogy, lett egy ötletem, miszerint használjuk már fel a víz egy részét. Pl, a fördővízet WC öblítésre, mosógépnek. A tartálynak, mosógépnek épp mindegy, hogy mekkora nyomáson jön bele a víz, ha megtelt, elzár, oszt csókolom. A fördőből eltávozó víz meg kvázi tiszta.

Ezért:

- A kád és a mosdókagyló csöve a pincébe megy, ott bele egy tartályba (ala cefréshordó) ahonnan egy kis pumpa felnyomja vissza a lakásba a régimódi, magasra szerelt WC tartályba, onnan pedig vagy a mosógép kapja meg, vagy a rötyi. Hát nem remek?

Persze kell hozzá egy mikrokapcsoló a rötyitartály úszójára, ami életre rugdossa a cefrésbe megbúvó öreg ruszkibúvárt, meg nem árt a cefréshordónak valami túlfolyó, illetve az aljába egy WC-tartály úszó-szelep, hogy egy 10 liter víz maradjon benne mindíg. 

Komoly rendszer lesz. Röhely, de kb heti 250liter víz újrafelhasználása jön ki belőle, ami havi 1 m3. 

33% pöcekapacitás. 

Íme H. Zoltán, aki a szarral is spórol. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása